КОЛКО ВОДА ТРЯБВА ДА ПИЯ?

GR Водата животворна и е незаменима съставка за организма както и за добро здраве, но няма универсално количество, което всички трябва да приемаме на ден. Научете повече за нуждата на тялото си от течности, за да изчислите колко вода да пиете всеки ден.

От колко вода имате нужда?

Всеки ден тялото ви губи вода чрез дишането, потенето, урината и движенията на червата. За да функционира правилно организмът ви, трябва да поддържате водния му баланс, като консумирате напитки и храни, които съдържат вода.

И така, от колко течност има нужда средностатистическият здрав възрастен, живеещ в умерен климат? Адекватният дневен прием на течности е:

Тези препоръки включват вода, други напитки и храна. Около 20% от дневния прием на течности обикновено идва от храна, а останалите 80% - от напитки.

Според НАРЕДБА № 1 от 22.01.2018 г. за физиологичните норми за хранене на населението, издадена от министъра на здравеопазването, адекватният прием на вода на ден е около 2 л за жените и 2.5 л за мъжете.

За да разберете по-точно колко вода ви е нужна дневно, умножете килограмите си по 35 мл/кг. Тоест, ако тежите 65 кг, трябва да пиете около 2,3 л вода на ден.

Причини да пиете повече вода:

Фактори, които влияят върху нуждата ви от вода:

Вероятно приемате достатъчно вода, ако:

За да предотвратите дехидратация:

Недостатъчният прием на вода може да доведе до дехидратация. Дори леката дехидратация може да ви изтощи и да влоши концентрацията ви. Продължителната дехидратация може да има фатални последици за здравето ви. Водата не съдържа захари и има нула калории, затова е най-добрият избор за правилна хидратация.