Джакарта може да потъне под вода до 32 години

Джакарта е красив град, в който живеят 10 млн. души. Столицата на Индонезия обаче има един сериозен проблем - тя е най-бързо потъващият град в света и до 2050 г. може да потъне под вода, съобщава БиБиСи, като се позовава на учени от Технологичния институт "Бандънг".

 

"Възможността Джакарта да потъне, не е за подценяване. Ако гледаме нашите модели, до 2050 г. около 95% от Северна Джакарта ще са под вода", коментира Хери Андреас, един от учените, които вече 20 години следят процеса.

 

Само през последните 10 години Джакарта е потънала с 2,5 метра. В някои райони столицата потъва с по 25 см. на година. Средната стойност за целия град е между 1 см. и 15 см. годишно. Вече повече от половината от града е под морското равнище.

Процесът дава своите отражения и върху жителите. Вече има изоставени сгради защото мазетата и дори приземните им етажи са наводнени постоянно. Въпреки това повечето собственици търсят алтернативни решения и реконструкции, за да могат да се справят с проблема. Повечето решения обаче са временни и няма как да се спре процесът с потъването на почвата. Ремонтирането на пукнатини в стените вече е рутина.

Най-тежък е процесът в северната част на града, която е по-близо до океана. Постепенно той слиза и към южните райони. Случващото се обаче не се дължи единствено на глобалното затопляне и повишаването на нивото на световния океан. Роля има и прекомерното извличане на подземни води за питейни нужни. Това се прави от местните жители, защото често водоснабдяването чрез тръбопроводите недостига. Дори и небостъргачи си компенсират недостига на вода със собствени помпи. Извличането на водата обаче създава допълнителни кухини в почвата, която сляга и това ускорява потъването на града. Местните закони практически позволяват това с минимални изисквания и не се следи за спазването на разрешените количества.

 

Едва наскоро са започнали проверки. Обмислят се и допълнителни изкуствени острови и водни стени, които да забавят процеса. Според някои учени обаче вече е твърде късно и мерките не са достатъчни. Холандският институт Deltares смята, че това ще спечели на Джакарта не повече от 30 години. Според института единственото трайно решение е да се спрат напълно частните водни сондажи.

Според местните власти обаче хората трябва да имат право да използват подземната вода. Те обмислят други решения чрез изкопаването на дупки, които да спомагат за оттичането на водата под земята по-бързо, както и да се използват технологии за изкуствено запълване на кухните с нова вода. Подобен метод е използван от Токио преди 50 години, като е решил проблема с потъването на града. Системата обаче е сложна и много скъпа. Така засега за жителите на града остава единствено приемането, че да живеят в Джакарта е риск, коментира София Фортуна, която живее в столицата от няколко години.